Genel

Ayvalık’ta Ne Yenir?

Ayvalık’ta Ne Yenir?

Eski Rum yerleşimi ile birlikte mübadele yılları sonunda aldığı yoğun göçün ardından Rum mutfak kültürü ve Ege mutfağının lezzetleri Ayvalık’ta harmanlanmıştır. İki ayrı kültürün birleşimi birçok lezzeti Ayvalık’ın imzası ile deneyimlemek mümkündür. Daha çok balık ve deniz mahsulü üzerine öne çıkan mutfağın yanı sıra mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetleri mevcuttur.

Ayvalık Tostu

Ayvalık ile özleşen özel ekmeği ve bol malzemeli Ayvalık Tostu coğrafi işarete sahip, akla ilk gelen lezzetlerden biridir.

Lor Tatlısı ve Lor Kurabiyesi

Lor peynirinin tatlıya yakıştığı tariflerden lor tatlısı, dondurmayla servis edilen şerbetli bir tatlıdır. Lor kurabiyesi ise kurabiye malzemelerine ek olarak lor katılarak yapılan lezzetli bir tariftir.

Sakızlı Dondurma

Midilli Adası’ndan Ayvalık’a ulaşan lezzetlerden biri sakızlı dondurmadır. Sakız ağacının özünden üretilen dondurma ferah bir aromaya sahiptir.

Girit Mezeleri

Mübadele zamanında Ayvalık’a yerleşen Giritliler ile birlikte mutfağı da yemeklerde izlerini taşımaktadır. Yabani otlu yemekler, deniz mahsullü ara sıcaklar gibi lezzetleri denemeniz gerekir.

Girit Leblebisi

Mübadele zamanında Ayvalık’a yerleşen Giritlilerin mutfakları da yemeklerde izlerini taşımaktadır. Yabani otlu yemekler, deniz mahsullü ara sıcaklar gibi lezzetleri denemeniz gerekir.

Koruk Suyu

Olgunlaşmamış üzümden adını alan koruğun sıkılması ile yapılır. Ekşi ve serinletici bir içecektir.

Rakı-Balık-Ayvalık

Ayvalık deyince akla gelen rakı-balık-Ayvalık üçlemesi olmazsa olmazlardan biridir. Bu üçlüyü deneyimleyebileceğiniz birçok mekân Ayvalık’ta mevcuttur.

Papalina

Sadece Ayvalık bölgesinden çıkan bir balık türüdür. Görüntüsü ile hamsiye benzeyen papalina, kafası ve kılçığıyla bütün olarak yenilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir