Genel

Ayvalık’ta Görülmesi Gereken Yerler

Ayvalık’ta Görülmesi Gereken Yerler

Ayvalık, Balıkesir’in Ege Denizi kıyısında bulunan turistik bir ilçedir. Tarihi ve doğanın güzelliğini bir arada barındıran önemli turizm merkezleri konumunda yer alır.

Madra ve Kaz Dağları’nın arasında oksijen kaynağı niteliğindedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ayvalık, tarihi dokusunu halen korumaktadır.

Ayvalık denildiğinde akla ilk gelen Alibeyköy Adası olarak da bilinen Cunda Adası’nın tarihi güzellikleri ile başlayan yolculuk Şeytan Sofrası’nda gün batımı manzarası eşliğinde devam etmektedir. Yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradıkları nokta olan Şeytan Sofrası’nın ilgi çekici bir hikayesi de vardır. Rivayetlere göre Şeytan Sofrası’nın hikayesi şöyledir;

1500’lü yıllarda Osmanlı Devleti egemenliğinde bulunan Ayvalık, Rumların yaşadığı bir bölgeymiş. Bölgede yaşayan Rumlardan biri olan Penelope isimli bir adam, kiliseye karşı gelmiş ve cezalandırılmış. Kilise tarafından Şeytan diye nitelendirilip, kovulan Penelope gidecek yer bulamayınca bugün Şeytan Sofrası olarak adlandırılan tepeye yerleşmiş. Tek başına uzun yıllar boyu bu tepede yaşamış.

Bir sene Ayvalık’ta ağır bir kuraklık yaşanmış. Kuraklıktan sebep de kıtlık başlamış. Halk da bunun Kiliseye karşı gelen Penelope yüzünden olduğu düşünmüş. Adamı yok etmek için toplanıp yaşadığı tepeye gelmişler.  Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yemekleri yemeye başlamışlar. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.

Tarihi Rum Konakları ve taş evlerin bulunduğu sokaklarda ilerlerken kendinizi adeta eski dönem film sahnelerinde hissedebilirsiniz. Bu tarihi binaların arasından yollar, Ege Denizi’nin temiz ve serin suları ile birleşiyor. Siz de Ayvalık’ın en gözde plajları arasında yer alan Sarımsaklı Plajı ve Badavut Sahili gibi birçok plajda tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

Dinlerin ve kültürlerin harmanlandığı Ayvalık, tarihi kilise ve camilere de ev sahipliği yapmaktadır. Ayvalık’ın ilk kilisesi olarak bilinen Taksiyarhis Kilisesi ile başlayan seyahat rotanıza Saatli Cami, Rahmi Koç Müzesi gibi noktaları eklemeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir